Under pandemien var det stadig nye høyderekorder, men markedet i år beveger seg nærmere bunnrekorder – iallfall hva angår antall omsetninger.
Stadig færre omsetninger
Hittil i år er det tinglyst 1521 fritidsboliger i Norge, som er 26 % færre enn første kvartal i fjor. Vi må helt tilbake til 2014 for å finne så lave verdier for første kvartal. På samme tidspunkt i fjor var volumet tilnærmet normalt, men i år er det altså betydelig lavere.
Ifølge våre egne undersøkelser, vet vi at økte utlånsrenter og høye strømpriser er de to største barrierene mot å kjøpe fritidsbolig i Norge.
Høyere priser
Prisene er imidlertid økende – som de ofte er i dette markedet. I fjor forventet vi en prisvekst i fritidsboligmarkedet på mellom 0-5 % for 2023, noe vi fortsatt tror på. Foreløpige tall gir en kvadratmeterpris som er 2,9 % høyere enn samme periode i fjor.
Det er vanskelig å fremheve konkrete årsaker til prisveksten, men selgerne i fritidsboligmarkedet er ikke like presset på tid og pris som i helårsboligmarkedet hvor selgerne ofte har kjøpt først. Samtidig er det tydelig at trenden med hjemmekontor har blitt den nye normalen for mange arbeidsplasser, hvor arbeidstakere har anledning til å jobbe mer fra boligen eller fra hytta – dette isolert gir en høyere etterspørsel etter fritidsboliger enn tidligere.
Få byggesøknader
Til tross for at trevareprisene er blitt lavere, er det godkjent igangsettingstillatelser for 62 % færre fritidsboliger enn ved samme periode i fjor. Dette er betydelig!
Hva vil skje fremover?
Det er krig i Europa og mye usikkerhet i mange markeder. Det er ventet flere renteøkninger og strømregningene (uten statlig støtte) biter fortsatt fra seg. Vi tror at når strømregningene blir lavere til våren (på grunn av lavere forbruk), så vil flere hyttekjøpere våkne fra dvale – men ikke bråvåke…
Som nevnt tror vi på en stabil prisvekst på mellom 0-5 % for 2023.
Vi holder dere oppdatert i tiden som kommer!
Statistikkperiode:1. januar 2023 - 30. mars 2023
Kilder: Prognosesenteret, Matrikkelen, Grunnboka
Omsetningskriterier: (1) Tinglyst som fritidseiendomstransaksjon, (2) fritt salg, (3) bebygd eiendom, (4) kjøper og selger har ikke samme etternavn og (5) kun nye eiere registrert i tinglysningen.
Statistikken inkluderer både tradisjonelle hytter og fritidsboligleiligheter – og både brukte og nye tinglyste fritidsboliger.
Alle statistikker og grafer er hentet fra Prognosesenterets interaktive fritidsbolig-portal. Denne portalen viser både topplister over ulike mål og innsikt om over 400 lokalområder.
Hvis du ønsker en gjennomgang av portalen, kontakt: ps@prognosesenteret.no